👤

in dimineato greep, bunicul meu depre
trezire matinal este, in sine, gorontja unei aventuri am de cu search, plnb in ora patru, voi
pleca la drum, cu totale, unul langa altul, cu bicicletele la Bailegi!
Era vora lui 1981; totale avea 74 de ani implinit) (ndscut in 1907) si era verde co márul inflorit;
eu aveam 14 ani şi mai aveam o bicicletá Pegas, culoare alb 13, cu roti mici-se produceau pe
undeva pe langs Broyov, parch. Bicicleta o aveam, intr-un fel, tot de la totale. [-
Nu era inca ora 4 cand am plecat, dará langs dirb in proful aproape compact al ulițelor, cu
totale spre oras. Intre Negoi şi Billeti, pe unde am luat-o noi, nu stiu daco-s 10 kilometri. Am
troversat lanuri de porumb cu verdele umed, brazde imburuienate cu scolepi purtând flori
monumentale şi cu un parfum de neinchipuit, greu si dulce, am lasat in urma diguri mici ale
de irigatie, am trecut un pod de lemn peste un canal. In rösăritul soarelui, in fata
foor tsereg drumului gol; in oer, sub cerul usor, o racoare inrourată. Şi acolo, intre proful
drumului de torb, lumina promitatoare a rösaritului şi cerul inalt al dimineții tinere, eram
estatale, mergand aláturi. Si vorbeam-exact acele banalitati care-i foc pe nepoti şi pe bunici să
se simt att de bine impreund. La un pas deasupra pámántului, alunecom amândoi spre orag; in
spote, umbrele noastre aproape se sprijineou una de alta. Cu nasul in miresmele amestecate ale
diminetii cu copul in taing initiatică a drumului, mi-am promis s sprijin pe totale până la capăt.
Am traversat mai apoi o pádure de salcâmi; ajunseserám la marginea oraşului. Sub rogle bic
detelor, vreascuri subtiri pocneau stins. Door vorbele noastre, bonale şi de nerememorat ambel-
oricat as vrea s-o pot face-prindeau ecou intre arbori. Iar umbra poduri, la rându-i invaluia ecoul
ca un cocon.
(Adrian Cioroianu, O dimineaţă cu tatale, vol. Corteo cu bunic
1. Găseşte in textul dat 3 cuvinte monosilabice, 3 cuvinte bisilabice şi 3 cuvinte trislabice. 9
puncte
2. Identifica in textul dat 3 cuvinte care conțin diftong, 3 cuvinte care contin triftong si 3 cuvinte
cu vocale in hiat. Precizează-le. 18 puncte
3. Desparte in silabe cuvintele urmatoare: vdsl şi sculptor şi explic ce reguli ai aplica. 8
puncte
4. Scrie patru cuvinte care să continá diftongii oa, al, ea, au 10 puncte
5. Mentionează tipul de narator din acest text, selectind doul pasaje prin care sa-i susţi
rispunsul, 6 puncte
6. Fomulează patru idei principale din textul dat. 12 puncte
7. Redactează o compunere narativa de cel putin 120 de cuvinte, in care să relatezi o intimplare
memorabils desfigurats intr-un loc drag tie... 26puncte
Succes!