Niciunul dintre noi, copiii, nu a crezut. Mama și tata au refuzat să ne cultive acest crez. Nu-și puteau
permite cadouri scumpe şi nu voiau ca noi să credem că nu suntem la fel de buni ca ceilalți copii care, în
dimineața de Crăciun, găseau tot soiul de jucării atrăgătoare sub pomul de .iarnă. Aceste jucării, se spunea,
fuseseră lăsate de Moş Crăciun. De aceea, ne-au povestit că toți ceilalți copii fuseseră induşi în eroare de
către părinții lor, iar jucăriile care, conform afirmațiilor celor mari, fuseseră făurite de pitici cu fesuri
tuguiate, în atelierul lor de la Polul Nord aveau de fapt etichete pe care scria ,,Made in Japan".
- Încercați să nu-i disprețuiți pe ceilalți copii, ne-a spus mama. Nu e vina lor că au creierul spălat și
au fost convinși să creadă în mituri prosteşti.
Sărbătoream Crăciunul, dar de obicei o făceam la o săptămână după 25 decembrie, când puteai găsi
panglici și hârtie de ambalat cadouri, de foarte bună calitate, pe care oamenii le aruncaseră, şi pomi de
iarnă azvârliți la marginea drumului, dar care îşi mai păstrau majoritatea acelor şi uneori chiar nişte beteală
argintie care atârna pe ramuri. Mama şi tata ne dăruiau o pungă cu bile de jucărie, o păpuşă sau o praștie
găsite la reducere după Crăciun.Dar Tata si-a pierdut slujba de la mina de ghips, in urma unei sontroverse cu maiestrul, si de Craciun in acel an nu aveam niciun ban.In noaptea de Ajun tata ne-a dus pe fiecare dintre noi,copiii,in desert, pe rand.[…] In acel an - implinisemcinci ani - , m-am asezat langa tata si am privit amandoi cerul.Tatei ii placea sa vorbeasca despre stele.Ne-a explicat cum se roteau acestea pe cerul noptii, in timp ce pamantul se invartea.Ne-a invatat sa identificam constelatiile si cum sa ne orientam dupa Steaua Polara.[…] -Alege-ti steaua preferata! mi-a zis taat in noaptea aia. Mi-a spus ca o pot pastra pentru totdeauna. A zis ca era cadoul meu de Craciun