Reflectează! (10 puncte) Încercuieşte litera corespunzătoare afirmațici pe care o consideri adevărată. a. Sunt pus/pusă în situația de a sintetiza informația dintr-un text când: A. o discut la şcoală despre un text citit în clasă; B. o povestesc unui coleg/unei colege despre un articol citit într-un ziar; C. o scriu o scrisoare unui prieten; D. o rezum orice text. b. Trebuie să găsesc sinonimele unui cuvânt când: A. o vorbesc cu un coleg/o colegă în timpul pauzei; B. o un cuvânt are mai multe sensuri; C. o trebuie să scriu un text pe o temă mai puțin cunoscută; D. o citesc/ascult un text într-un limbaj de specialitate. c. Când sunt într-un grup şi sunt pus/pusă în situația să îmi argumentez opinia personală despre o anumită idee, am următoarele atitudini: A. o tac pentru a nu spune ceva greşit; B. o ironizez pe cei care consider că nu au dreptate; C. o folosesc argumente ilustrate cu exemple; D. o am o voce ridicată pentru a convinge mai uşor. d. Ca să pot fi înțeles de cel/cea căruia/căreia mă adresez, trebuie: A. o să caut sensul cuvintelor în dicţionar; B. o să pronunt clar cuvintele; C. o să leg cuvintele în propoziții şi propozițiile în fraze; D. o să folosesc elemente subordonatoare care să facă mai clar raportul dintre ceea ce gândesc şi modul de exprimare. e. Pentru a scrie un text pe o anumită temă, trebuie: A. o să mă informez din surse diverse; B. o să întocmesc un plan de idei; C. o să formulez ideea centrală a fiecărui paragraf; D. o să citesc textul produs de câteva ori. ma ajuta cineva va rog