👤
Mromanet8
a fost răspuns

Initiere intelegere Citește cu atenţie textul, apoi răspunde cerinţelor: in ele Vă spun ca să ştiţi şi voi: cuvintele care îmi trebuie pentru poveşti le scot Într-o zi, un cuvânt nu vru să iasă afară. Tot ciocănind disperat în stid călimară ieșiră cuvintele: Politețe, Hărnicie, Prietenie. Hai, spune-ne ce cauţi! - Îl caut pe ,,Nu". Fără el nu pot termina povestea. Pe ,,Nu"? L-a luat o fetiţă în brațe și nu-i mai dă drumul. - Dacă, de pildă, vorbi cuvântul Hărnicie, îi spune mama: ,,Pune masa rive sau ,,Mătură!", fetița spune că nu poate; are pe ,,Nu" în brațe. la - Ori dacă, vorbi cuvântul Politețe, bunica vine de la piață, aducând doa fetiţa cu ,,Nu" în brațe nu sare să-i deschidă uşa. - Ori dacă, vorbi cuvântul Prietenie, o colegă o roagă să-i ajute la o proble cu ,,Nu" în brațe nici nu-i pasă. - Şi unde stă fetița care l-a luat pe ,,Nu" în braţe? întrebai eu. - Te conducem noi, se oferiră cele trei. - kontin Deşi era târziu, o găsirăm dormind. ,,Nu" din brațe era însă treaz: Nu mă întorc! zise el. Nicăieri n-am dus-o mai bine ca-n braţele aceste (Octav Pancu-laşi)

ex 2
povestește pe scurt , conținutul fragmentului prezentat.