👤

tre două sau mai multe propoziții de același fel se stabileşte o relație de coordonare ență). Această relaţie se poate realiza prin: ere (parataxă), care constă în alăturarea propozițiilor de acelaşi fel, fiind precedată, în a cazurilor, de o pauză, marcată grafic prin virgulă: Am venit,/ am văzut,/ am învins! care presupune existenţa unor conectori specifici, conjuncțiile coordonatoare: Au vizitat ar nu au făcut fotografii. Ascultă valurile/ şi priveşte întinderea nemărginită a mării. este partea de vorbire neflexibilă, prin intermediul căreia se exprimă relațiile sintactice e şi de subordonare, la nivelul propoziției şi al frazei. Conjuncția coordonatoare face ziții de același fel - Rădăcina învățăturii e amară, dar roadele ei sunt dulci. de propoziție de acelaşi fel - Vremea frumoasă şi caldă ne cheamă la joacă. Conjuncții coordonatoare Tipul =primă ideea de asociere; exprimă excluderea sau nor acţiuni, momente, marchează raporturi de ntroduc un rezultat, o ce s-a exprimat anterior. Exemple şi → Vine vara şi aduce mult soare. nici → Nici nu cântă, nici nu dansează. sau Vii la plimbare sau stai acasă? ori→ Ori întârzie, ori a uitat. fie Fie va reîncerca, fie va renunţa. dar Soarele este puternic, dar nu încălzeşte. iar →→ Copilul învață, iar părinții muncesc. însă→ A făcut proiectul, însă l-a uitat acasă. or → A venit mai devreme, or asta nu i-a mulțumit pe toţi. deci Testul este mâine, deci azi învățăm. aşadar → El știe lecția, aşadar a învăţat. carevasăzică (vasăzică) → Nu a venit, carevasăzică a renunţat.​