👤

Adevărații prieteni, rudele mai presus de sânge, erau trei: Vasile Bănăţeanu, Roman al lui Tudorel şi Adam al Vicii. Eram născuți tuspatru în acelaşi an. Vârsta mea de la cinci la şapte ani stă sub zodia de auroră¹ a acestor prietenii. Dimineata, de-abia trezit, numai ce auzeam strigăte din curte, din toate puterile: ,,Lulu Pópii, Lúlu, Lulu Pópii!" O mică pau- ză. Apoi: ,,Lulu". Pe urmă iarăşi: „Lúlu Pópii! Lulu Pópii!" Chemările se urmau cu modulații şi varia- țiuni de accent ce veneau de-a dreptul din dorul inimii. Fusese aşa de lungă noaptea! O noapte întreagă nu ne-am văzut! De multe ori îi lăsam într-adins2 sà cheme cât mai mult şi cât mai felurit, căci Mamii îi făcea un deosebit haz acest cor ce varia între răcnete şi cântece. Mă îmbrăcam și ieşeam. [...] Cam din acelaşi timp mă urmăreşte şi amintirea unei zile când am pus la încercare cerul. Umblând odată pe uliță cu ochii în sus, am băgat de seamă că cerul venea tot cu mine. Zenitul³ se mişca din loc, ținându-se neîntrerupt deasupra mea! Era o desco- perire cu totul nouă, pe care mă simțeam obligat să o păstrez ca un mare secret în cel mai ascuns ungher al inimii. Începeam să-mi tălmăcesc4 vii- torul pe linia de vis a acestei descoperiri, încât pentru nimic în lume nu m-aş fi încumetat s-o îm- părtășesc și altora. În fiecare zi puneam zenitul la încercare, dacă se mai ține pe urmele mele sau nu. Aș fi fost fără îndoială dezamăgit de moarte să fi aflat într-o zi că zenitul mă trădează. Și continuam să țin taina sub trei lacăte și șapte peceți5. Totuși, odată, în răgazul dintre două jocuri, îi spun lui Adam al Vicii cât de ales este creștetul meu, sub tăria cerului. Numaidecât Adam îşi ridică şi el ochii - și o ia razna7. Pe urmă se întoarce şi-mi zice: ,,și cu mine vine cerul!" L-am privit cu un zâmbet de milă, cu îndoială apoi, și pe urmă cu nedumerire. 1 auroră (s. f.) - lumină roşie-portocalie produsă de Soare și care apare pe cer în zori: în text, început al unei perioade. Ce de Selectează aten A După descop & cerul est Povestitors a in timp bin timp c Adam al a pentr b pent pent d pen 7 Lucrații fragme idei şi a Desca de cu Din c A 2 Adam îşi întărea cele spuse cu un ,,zău curat", f mula curentă a jurămintelor în sat. ,,Záu curat - minți?", îl mai întreb eu o dată, cu toate că ştiam o Frag orice asemenea întrebare era de prisos. ,,Záu cur rep că nu mint", făcu încă o dată Adam, c-o hotărâre 1 Ce mă ruşina. Formula era pentru noi prea sacră decât să mai fi putut sta la îndoială. Eram dezola că nu mă dovedeam a fi singurul ales, dar în aceea clipă un alt gând mă îndruma către o nouă înce care. ,,Ascultă, Adam, îi zic, tu s-o iei pe uliță în eu o iau pe uliță în jos. Dacă cerul se ține de tine cum zici, și vine şi cu mine, cum zic, atunci crap și zărim ce-i acolo înăuntru. Poate că o să veden chiar îngerii..." şi Adam, înduplecat şi el de logic mea, ce părea închegată¹0 și fără greș, o luă pe ulit în sus, iar eu pe uliță în jos. După ce mântuirăm suta de pași, fără de a auzi niciun pocnet de grin cerești în înalt, ne oprirăm. Tăria albastră nu s despicat. Ne-am apropiat iarăși unul de celălalt ,,Mergea cerul cu tine?", îl întreb. ,,Mergea", zice Adam. ,,Și cu mine mergea, răspund eu, dar atunci de ce nu crapă in doua
7lucrați în grupe de câte 46 elevi Delimitați textul în fragmente identice Identificați Cuvântul cheie al fiecărui fragment și Formulați ideile principale corespunzătoare acestora Redactați pe o coală albă planul simplu de idei și prezentați în fața clasei Discutați posibile diferențe
8.descoperirea făcută de povestitor este păstrată în secret o vreme Identifică în text cuvintele și grupurile de cuvinte care demonstrează acest lucru
9Din ce cauză crezi că secretul a fost divulgat lui Adam al Vicii Motivează răspunsul
10.fragmentul se încheie cu întrebarea povestitorului de ce nu crapă în două Scrie un text scurt care să reprezinte răspunsul tău la această întrebare ​